Minulla on koottava kajakki, jolla olen toistaiseksi ehtinyt liikkua merellä valitettavan vähän, mutta vähäiset retket ovat olleet sitäkin antoisampia. Kajakilla melonta tarjoaa saaristoon hieman toisenlaisen näkökulman; uintivaellusta lukuunottamatta se on lähin merellinen vastine kävelylle metsässä. Missä tahansa voi vaivattomasti liikkua ja nousta maihin, käydä katsomassa sellaisiakin kivikkoisia lahtia ja kluuveja, joille ei isommalla veneellä ole mitään asiaa. Pysähtyä hiekkasärkille tai piskuisille luodoille aukon keskellä. Yöpyessä ei tarvitse miettiä ankkurin pitävyyttä eikä tuulen suojaa; kunhan vetää kajakin riittävän ylös rantaan ja katsoo sen verran sääennusteita, ettei seuraavana aamuna joudu lähtemään rannasta vasta-aallokkoon.
Maaliskuun myräkässä. Tuonne suuntaan pitäisi lähteä melomaan. Tänne luodollekaan kun ei voi jäädä. |
Evästauko Gommaskärissä |
Jemmassa |
Kajakkiretket ovat parhaimmillaan muutaman päivän täsmäiskuina jonnekin merialueelle. En kuitenkaan olisi valmis luopumaan purjehtimisesta melonnan hyväksi. Kajakilla on huomattavasti enemmän säiden armoilla; vastatuuleen melominen on rasittavaa, kovemmassa sivutuulessa kajakki kampeaa toiselle puolen, iso aallokko alkaa tuntua vaaralliselta, sateella on kaikki märkää myös teltassa ja niin edelleen. Matalakulkuisella purjeveneellä ja apujollalla onnistuu monien samojen paikkojen koluaminen kuin melomallakin, mutta sillä erotuksella, että veneellä pääsee helposti kauemmaksi eivätkä puhtaat vaatteet, vesi, kirjat tai suklaa ole koko ajan loppu – tai no, suklaa on.
Hermeneuttinen kehä saaristossa tarkoittaa kuitenkin myös kaikkien aistien avaamista vesillä liikkuessa. Ruumiillinen kokeminen on olennainen osa ympäristön ymmärtämistä ja tässä voi melonta tarjota jotain, mistä isommalla veneellä liikkuessa jää paitsi. Merellä meloessaan ihminen on enemmän yksin sekä vähemmän turvassa ja tämä ajaa kenties pohtimaan, mistä turvassa olemisessa lopulta onkaan kysymys, mihin ja miksi piirrämme rajan itsemme ja ympäristömme välille.
related posts
melontaretket
6. tammikuuta, 2013
0